Trądzik

Najpopularniejsze składniki antytrądzikowe

Sposoby na trądzik

Walka z trądzikiem nie jest tematem ani prostym, ani jednoznacznym w każdej sytuacji, dlatego nie dziwi takie bogactwo składników stosowanych do redukcji zmian skórnych. Zakres zaaprobowanych rozwiązań jest bardzo bogaty. Lista kosmetyków na trądzik również.  Poniżej przedstawiam najpopularniejsze składniki stosowane w terapii trądzikowej.

Arbutin
Składnik występujący naturalnie w wielu roślinach. Organiczny związek z grupy glikozydów, stosowany w licznych kosmetykach przeciwtrądzikowych. Stosuje się go w profilaktyce przebarwień oraz jako filtr chroniący skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym.

Azaleic Acid
Kwas azelainowy to kwas organiczny, którego zalety wykorzystywane są w licznych kosmetykach na trądzik pospolity. Stosowany jest również na trądzik różowaty oraz przebarwienia skórne. Kwas ten poza tym, że wykazuje właściwości antybakteryjne, chroni również przed wolnymi rodnikami, a tym samym szybkim starzeniem się skóry.

Basil-sweet
Bazylia znana jest przede wszystkim jako popularna przyprawa stosowana w kuchni. Dzisiaj jednak bazylię wykorzystuje się w produkcji kosmetyków. Używa się jej jako środka przeciwbakteryjnego, przeciwzapalnego. Bazylia poprawia również koncentrację i pozytywnie wpływa na zmysły.

Nadtlenek benzoilu
Nadtlenek benzoilu to produkt, który doskonale sprawdza się w licznych środkach przeciwtrądzikowych. Składnik ten wykorzystywany jest do usuwania martwego naskórka. Dzięki temu przeciwdziała blokowaniu porów oraz gromadzeniu zanieczyszczeń i tym samym ogranicza powstawanie zmian trądzikowych. Nadtlenek benzoilu stosowany jest ponadto w kosmetykach dla cery dojrzałej. Jak działa? Chroni przed wolnymi rodnikami. Wykazuje również działanie przeciwzapalne.

Bergamot Oil
Olejek bergamotowy wykazuje działanie ściągające. Sprawdza się w leczeniu stresu, zmniejszania napięcia oraz niepokoju, co w przypadku likwidacji trądziku ma ogromne znaczenie. Olejek jest częstym składnikiem leków na egzemę i łuszczycę.
Olejek z nagietka lekarskiego (calendula opil)

Olejek z nagietka lekarskiego ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Wykorzystywany jest jako substancja przyspieszająca gojenie się ran. Jest również często stosowany jako sposób na leczenie infekcji. Często wykorzystuje się go w kremach do skóry suchej i wrażliwej.

Kocanki
Kocanki to roślina z rodziny astrowatych wykazująca właściwości regenerujące i lecznicze.  Jednak główną popularność zawdzięcza swoim właściwościom przeciwzapalnym. Roślinę stosuje się w leczeniu trądziku, egzemy i łuszczycy. Poza tym, że walczy z trądzikiem, regeneruje uszkodzone tkanki oraz działa wygładzająco.

Ekstrakt ze skrzypu

Skrzyp wykorzystywany był już w starożytnym Rzymie. Jako roślina lecznicza był i nadaj jest stosowany na szeroką skalę już od kilkudziesięciu lat. Jego zalety wykorzystuje się w leczeniu łupieżu, trądziku, egzemy. Można by było zaryzykować powiedzenie, że na każdą dolegliwość skórną najlepszy jest skrzyp – dużo w tym powiedzeniu prawdy. Składnik ten znajduje się w wielu kosmetykach pielęgnacyjnych do skóry i włosów.

Jojoba Oil
Olejek jojoba to kolejny bardzo popularny składnik stosowany w licznych kosmetykach pielęgnacyjnych. W preparatach na trądzik wykorzystywany jest w celu minimalizowania podrażnień i zmniejszania blizn po trądziku. Jednak to nie koniec: wykazuje doskonałe właściwości w leczeniu problemu wypadania włosów. Stanowi również naturalny filtr UV, wykazuje działanie nawilżające i ujędrniające. Doskonale się wchłania, ma bowiem strukturę podobną do sebum.

Kwas kojowy
Kwas kojowy stosowany jest jako składnik do usuwania przebarwień skóry, czyli problemu często pojawiającego się na skórze po nieleczonym lub bardzo zaawansowanym trądziku. Poza tym wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe oraz silnie nawilżające.

Lawenda

Lawenda znana ze swojego słodkiego zapachu, ma doskonałe właściwości, które wykorzystuje się w leczeniu ran, w tym oparzeń. Składnik ten stosowany jest również ze względu na działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. W leczeniu trądziku pozwala przede wszystkim zminimalizować wydzielanie sebum, czyli ograniczyć główną przyczynę występowania trądziku. Lawendę stosuje się również w celu uzyskania ukojenia. Składnik ten radzi sobie również w przeciwdziałaniu depresji. Dobrze wpływa ponadto  na sen.

Ekstrakt z korzeni lukrecji
Składnik stosowany w infekcjach skórnych, zwłaszcza zapaleniach, które są charakterystyczne dla trądziku. Substancja ta stosowana jest również w celu uzyskania efektu rozjaśnienia skóry.

Wiązówka błotna
Wiązówka błotna to naturalny sposób na osiągnięcie czystej i odświeżonej skóry. Poza tym, że doskonale sprawdza się w myciu twarzy, to stanowi również doskonałe remedium na wszystkie wysypki o nieznanym pochodzeniu.

Ekstrakt z liści pokrzywy
Ekstrakt z liści pokrzywy działa silnie oczyszczająco. Składnik ten wykorzystuje się w pielęgnacji skóry, ale również włosów. Pokrzywa znajduje się w kosmetykach dla młodszych oraz osób dojrzałych. W tym drugim wypadku działa na cienie i zmarszczki na oczy. Dzięki dużej zawartości witaminy C, pokrzywa działa również ściągająco (co także jest bardzo doceniane w leczeniu trądziku).

Niaouli essential oil

Niaouli essential oil wykazuje działanie antyseptyczne. Składnik ten stosowany jest w leczeniu podrażnień, zapaleń. Znajduje się w licznych kosmetykach antytrądzikowych.

Olejek eteryczny z pomarańczy

Olejek eteryczny z pomarańczy najczęściej stosowany jest w preparatach do pielęgnacji skóry tłustej oraz dojrzałej. Wykazuje właściwości odmładzające, oraz tonizujące tłustą skórę. Doskonale wpływa na zmarszczki. Ma również szerokie zastosowanie w aromaterapii (niweluje napięcie oraz stres, ułatwia w zasypianiu).

Palmarosa essential oil
Trawa cytrynowa łagodzi podrażnienia na skórze. Wykazuje również dobre właściwości w innym zakresie – pozytywnie wpływa na samopoczucie. Poza tym, że znajduje zastosowanie w leczeniu trądziku, stosuje się ją w kosmetykach przeciwtrądzikowych oraz w tych, które likwidują rozstępy.

Olejek z męczennicy jadalnej
Substancję tę stosuje się w kosmetykach antytrądzikowych dla osiągnięcia działania przeciwzapalnego oraz łagodzącego podrażnienia.

Olejek eteryczny petitgrain
Olejek pozyskiwany z liści drzewa pomarańczowego. Doskonale radzi sobie z trądzikiem i zaczerwieniami skóry. Często stosowany jest również jako substancja ułatwiająca zasypianie, zwłaszcza za pośrednictwem cytrusowego zapachu.

Ekstrakt z babki lancetowej

Ekstrakt z babki lancetowatej to składnik stosowany jako substancja o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Składnik ten stosuje się w celu leczenia wysypki oraz zapobieganiu infekcjom.

Kit pszczeli

Inaczej zwany propolis stosowany jest ze względu na jego silne działanie bakteriobójcze. Wykazuje działanie profilaktyczne w leczeniu egzemy i trądziku. Pomaga w zaawansowanych formach trądziku w gojeniu się ran oraz w szybszej regeneracji skóry poprzez sprzyjanie odnowieniu komórek. Kit pszczeli stosowany jest również w pielęgnacji skóry dojrzałej. Skutecznie zapobiega jej zbyt wczesnemu starzeniu.

Otręby ryżowe
Otręby ryżowe wykazują działanie złuszczające. Stosowane są na skórę twarzy i ciała jako składnik peelingów. Dzięki ich aktywnemu działaniu uzyskuje się efekt usuwania brudu i martwego naskórka. Otręby ryżowe nie wpływają przy tym negatywnie na nawilżenie skóry. Nie wysuszają jej powierzchni.

Rezorcyna
Rezorcynę stosuje się w kosmetykach antytrądzikowych dla ich działania złuszczającego. Dzięki temu składnikowi można pozbyć się martwych komórek naskórka. Pory pozostają oczyszczone, skóra gładka i czysta.

Olejek eteryczny z rozmarynu
Wykorzystywany w kosmetykach do pielęgnacji skóry twarzy i skóry głowy. Wykazuje działanie tonizujące i oczyszczające. Przeciwdziała wypadaniu włosów. Idealny składnik dla skóry oleistej, skłonnej do powstawania na niej niedoskonałości. Składnik ten przyspiesza gojenie się ran, wyrównuje powierzchnię skóry.

Szałwia lekarska
Wykazuje działanie antybakteryjne oraz ściągające. Szałwia ma w swoim składzie wiele tanin, flawonów, flawonoidów i glikozydów. Poza tym, że stosuje się ją w leczeniu trądziku, radzi sobie również w innych sytuacjach: łagodzi świąd, powstały przykładowo na skutek ugryzienia owadów. Pomaga w leczeniu łuszczycy i półpaśca.

Sulfur
Siarka to popularny składnik kosmetyków antytrądzikowych, przykładowo mydła siarkowego. Korzystnie wpływa na skórę, zmniejszając jej niedoskonałości, likwidując wągry i pryszcze.

Olejek eteryczny z drzewa herbacianego
Olejek wykazujący działanie przeciwbakteryjne i przecigrzybiczne. Radzi sobie również w walce z groźnymi wirusami. Jest również stosowany w leczeniu najczęstszych dolegliwości skórnych. Oprócz tego, że radzi sobie z likwidacją trądziku, stosuje się go również w leczeniu aft oraz opryszczki. Składnik w 100% bezpieczny również podczas aplikacji na skórę wrażliwą.

Olejek eteryczny z macierzanki tymianku
Olejek stosowany już w starożytnym Egipcie. Wykazuje silne działanie bakteriobójcze oraz antyseptyczne. To bardzo popularny składnik kosmetyków antytrądzikowych. Stosowany również w pielęgnacji skóry z tendencjami do zmian trądzikowej – skóry tłustej.

Dwutlenek tytanu
Składnik wykazujący działanie wybielające oraz wzmacniające. Chroni przed promieniowaniem UVA oraz UVB. Bezpieczny dla skóry. Wykazuje działanie nawilżające oraz kojące.

Kora wierzby
Bogaty w kwas salicylowy, który ma działanie złuszczające i wybielające. Stosowany do przebarwień potrądzikowych.

Wyciąg z oczaru wirginijskiego
Doskonale radzi sobie w leczeniu podrażnień skóry. Chroni przed wolnymi rodnikami. Nie pozwala skórze na przedwczesne starzenie. Składnik ten wykorzystuje się również w leczeniu łuszczycy, podrażnień, świądu i pieczenia.

  • Autor: Dorota
  • Data: 14 mar
  • Komentarze: brak
Dodaj komentarz